Mätning och montering av ledstång till en U-trappa

För att veta vilket mått på ledstången man ska beställa och att den passar behöver man börja med att mäta ut längden på vangstyckena.

När du har en U-trappa kommer du dela upp din ledstång i 3 delar.

Den första ledstången mäter du längst med vangstycket och in mot första hörnet/väggen. För att få ut ledstångens rätta måtta tar du bort 10cm på det måttet du får. Då har du fått måtet på första ledstången.

För att få ut måttet på den andra ledstången mäter du mellan väggarna, längst vangstycket. Och sedan tar du bort 20 cm (10 cm per hörn) på det stumma måttet du får. Då har du måttet på ledstång 2.

Och sista ledstången så tar du ett nytt mått från väggen och upp längst med vangstycket till trappans slut. Här tar du bort 10cm på måttet du får. Och där har du mått på ledstång 3.
Mått på ledstång till U-trappa


Vilken höjd ska jag montera beslagen på?
Väggfästena bör helst sättas på 780 mm höjd (centrum av väggbrickan) och ca 1 - 1,2 meter mellan varje fäste. Detta för att ledstången ska hamna på standardhöjden 900 mm.

För att det ska se snyggt ut med väggfästena kan du lyfta in dom ca 20 - 30 cm in från trappans början och från väggen. Så att dom inte blir monterade längst ut på ledstången. Utan att fästet är en bit in på ledstången.

Se till att ni är minst två personer vid montering. Det underlättar!

Höjd på ledstångLedstångU-trappa